Lad de mindste læse

Hvis man umiddelbart hører nogen sige: Giv den gas, far! tror de fleste nok, at der er tale om en far i midtlivskrise, der lige har købt en rød sportsvogn. I dette tilfælde er det dog en helt anden sag: Der er tale om en letlæselig bog til børn, der netop har titlen ”Giv den gas, far!”. Hvad den handler om, må barnet udforske i samarbejde med den forælder, der læser højt fra bogen. De mindste kan dermed sagtens være med, når man køber en bog med gode billeder og et lavt lixtal. Her er der tit sjove rim og remser, så barnet også indlærer det danske sprogs lyde på en sjov måde. Men hvor skal man finde disse letlæste læsebøger for de mindste? Ja, man kan jo kigge nærmere på dette websted, hvor der findes et bredt udvalg af bøger til børn og blive inspireret til den næste gode læseoplevelse.

 

En god historie  

Måske kan det virke lidt overflødigt at læse for de mindste og også lade dem selv sidde med bogen og kigge i billeder og handling. Men i længden er der meget forskning, der viser, hvor megen god gavn en sådan tidlig læseoplevelse har for de små poder. De forøger deres evne til at koncentrere sig og det skaber en tryg stund mellem forælder og barn med højtlæsning. Mange forældre har for eksempel lavet det som et beroligende og søvndyssende ritual at læse højt for den mindste inden sengetid, så der skabes en rolig situation omkring det for barnet. Derudover øger barnet langsomt men sikkert sit ordforråd og sin lytteevne, både overfor sammenhængende historier men også overfor det danske sprogs lyde.

Historier vækker barnets fantasi

Sidder I med en god bog med gode billeder og en spændende historie, er det samtidig med til at vække barnets fantasi og empati, fordi det lever sig ind i historien. Dette udvider barnets erfaringsunivers, for selvom det ikke er noget, som barnet oplever i virkeligheden, er det med til at skabe et øget repertoire af indre oplevelser, som gør, at barnet forholder sig til visse emner og problematikker, som real life også byder på. Dermed kan barnet også opøve større problemløsningsevne og en evne til at følge en fortløbende historie, uden at blive hægtet af koncentrationsmæssigt. Bogen er samtidig et oplagt medie til at skabe dialog mellem barn og forælder, og måske sætter det også gang i nogle følelser eller erfaringer hos barnet, som man kan vende sammen. Rigtig god fornøjelse med de næste spændende historier!