Et efterskoleophold kan gavne de fleste unge mennesker

Der er mange unge mennesker, der går direkte i gang med en form for ungdomsuddannelse efter mange år i folkeskolen. Men hvis man ikke føler sig helt klar til at gå i gang med gymnasiet, eller hvad man nu skal, så er der den mulighed, at man kan tage et år på efterskole.

Det er et år, som på mange måder adskiller sig meget fra de år, man hidtil har haft. Man bor nemlig på en skole sammen med en masse andre unge mennesker. Man oplever skole og sammenhold på en helt ny måde, og derfor vil et efterskoleophold også gavne de fleste unge mennesker.

En vigtig tid i livet

De fleste, der går på efterskole, er omkring 15-17 år, og det er altså nogle år, som er rigtigt vigtige i de fleste unge menneskers udvikling. Det er en tid, hvor man går fra at være barn til voksen, og hvor man derfor også har muligheden for at lære rigtig meget om sig selv.

Lige netop efterskole er en god måde at blive kastet ud i det her identitetsspørgsmål på, fordi man er omringet af en masse forskellige slags mennesker, og næsten vigtigst af alt fordi man får lidt tid på egen hånd uden forældre, der ånder en i nakken. Man har i den grad mulighed for at lære mere om sig selv og om hvilken retning i livet man skal gå.

Anderledes måde at gå i skole på

Når man starter på efterskole, finder man hurtigt ud af, at det er en anderledes måde at gå i skole på – især hvis man vælger efterskole i 10. klasse. Her fylder de boglige fag nemlig ikke særlig meget, men man har derimod mulighed for at dykke ned i en masse spændende valgfag og linjer, som typisk også vil være lidt sjovere end boglige fag.

Der er for eksempel Efterskolen PLAY, som griber tilgangen til at gå i skole på an på en helt anderledes måde. Der er nemlig ikke eksamener, ligesom der stadig er på mange andre efterskoler, og man kan derfor bruger al sin tid på fag og aktiviteter, som man brænder for. Det giver altså nogle andre oplevelser, end bare at tage 9. eller 10. klasse på en almindelig folkeskole.

Venner for livet

Det, som de fleste, der har været på efterskole siger, er, at det år man har brugt så intenst sammen giver nogle venskaber, som varer hele livet. Så at gå på efterskole kan faktisk på mange måder være et år, som ændrer alting, og som kan fungere som en form for springbræt for, hvad der ellers venter derude. De oplevelser og venskaber man får på venskaber kan i hvert fald ikke sammenlignes med noget andet.