4 gode tips til at at lære dit barn at læse

Som barn er det at lære at læse en sjov og spændende proces. Men, det er også udfordrende og skal derfor tages stille og roligt, så hver en stund bliver en succes og giver mod på mere. Hvordan du giver dit barn de bedste muligheder for at lære at læse, giver vi dig nogle tips til her.

Lad det være sjovt og ikke en pligt

Når noget bliver en pligt, er det ikke længere sjovt. Sådan må det endelig ikke blive med læsning – heller ikke når barnet er startet i skole. Det er meget vigtigt, at læsning forbliver en hyggestund, som giver kvalitetstid sammen med dig. Både fordi det giver barnet en øget lyst til at sidde og læse, men også fordi det er gavnligt for barnets følelsesmæssige udvikling.

Lad barnet prøve sig frem

Det går ikke så hurtigt i starten. Og sådan er det. Når du skal lære dit barn at læse, er det derfor vigtigt, at du lader barnet tage den tid, det tager om at læse et ord. Hjælp kun når barnet signalerer, at det har brug for hjælp til at stave sig igennem et ord – for ellers bliver det bare en selvfølge, at du kommer til at læse det meste op – og det lærer barnet ikke noget af.

 

Læs derfor også kun en overskuelig mængde af sider igennem, så barnet ikke når at køre træt i læsningen.

Lære mere her om hvordan du lærer dit barn at læse.

Påpeg ikke det forkerte

Det er svært at lære at læse. Derudover er det også grænseoverskridende for barnet at sidde og læse højt. For at gøre det til en succes hver gang, uden at barnet føler sig overrumplet eller dårlig til at læse, er det en god ide, at du ikke siger, når noget er rigtigt eller forkert.

 

Læser barnet derfor et ord op, som ikke er korrekt, er det bedst, at du siger noget i stil med: “Det kunne godt være det, der står. Men prøv lige igen og se, om ikke der står noget andet. Hvilket bogstav starter ordet med?”.

 

Det sikrer i højere grad, at barnet godt tør komme med bud på, hvad der står og ikke lader sig skræmme af at gætte eller prøve sig frem.

Læs godnathistorier

Godnathistorier kan være en rigtig godt måde at lære dit barn at læse på. Det er en hyggestund, hvor der er mulighed for, at I begge kan læse historier op om alt lige fra Peter Plys til Malermester Jensen på skift. Det fjerner også pligtfølelsen.