Drop papirbøgerne og skift til e-bøger og lydbøger

Papirbøgerne er på ingen måde på vej væk, men bogmarkedet har udviklet sig til at digitale bøger i form af e-bøger og lydbøger har fået en markant større andel af markedet og det bliver kun større som tiden går.

Den største fordel ved lydbøger og e-bøger er convenience (belejligt) fordi du kan læse/høre dem overalt med nutidens moderne teknologi i form af smartphones og tablets vi kan have med os overalt.

Hvorfor vælge e-bøger?

Med e-bøger får du meget af det samme som du får med en rigtig fysisk bog, du læser nemlig stadig bogen. Forskellen er selvfølgelig først og fremmest i fysikken i bogen. E-bøger ligger på en smartphone el. tablet og fylder derfor det samme fysisk uanset hvilken e-bog du læser.

Herudover giver en e-bog dig nogle muligheder du ikke får i en fysisk bog. Du kan i en e-bøger app indstille f.eks. lysstyrke fra skærmen, tekststørrelse og skrifttype. Det gør at du kan læse din e-bog med det udseende der passer bedst til dine behov. Med en e-bog skal du heller aldrig bekymre dig om bogmærkning el. huske hvor du var kommet til, for det bliver husket automatisk i en e-bog app.

Hvorfor vælge lydbøger?

Med lydbøger får du noget helt andet end du gør med en normal fysisk bog, da du nemlig slet ikke selv skal stå for læsningen. Til gengæld kan du opleve bogen på en helt anden måde da den bliver fortalt af en dygtig lydbogsoplæser der forstår at læse op med stemning og fordybelse.

En lydbog giver dig nem mulighed for at pause og genoptage bogen el. spole tilbage og høre noget igen, hvis du ikke lige forstod det el. blev forstyrret af dine tanker el. noget andet udefra kommende. Ligesom med e-bogen, så gemmer en lydbøger app også helt automatisk det punkt du er noget til i bogen.

Ulempen ved lydbøger er at man kan komme til at mangle fordybelse i bogen især hvis man laver andre ting imens man høre lydbogen. Men lydbogsoplæseren kan også være mindre god, hvilket kan påvirke fordybelse, læseoplevelse og lysten til at høre bogen færdig. Der kan altså også være nogle ulemper med lydbøger.

Der kan i det hele taget også være ulemper ved både e-bøger og lydbøger og selvom de har mange fordele er der altså også nogle ulemper at finde. Læser man e-bøger giver det automatisk mere skærmtid i hverdagen og det blå lys fra skærme er ikke det bedste at udsætte sine øjne for. Det kan løses med en e-bogslæser der har et mere naturligt lys og dermed ikke udsætter øjnene fra det blå skærmlys.

Det optimale vil være at skifte mellem fysisk bøger og e-bøger el. lydbøger.